Avance de la programación del Festival de Cine de Sitges 2021

El Festival presentarà la premiere mundial de ‘Veneciafrenia’, d’Álex de la Iglesia, una barreja salvatge de giallo i slasher rodada a la monumental ciutat italiana

Les portes de Sitges 2021 s’obriran el proper 7 d’octubre i, per primera vegada a la seva història, serà un film dirigit per una dona el que donarà el tret de sortida. Ana Lily Amirpour, que va visitar el Festival l’any 2014 amb Una chica vuelve a casa sola de noche i al 2016 amb The Bad Batch, presentarà Mona Lisa and the Blood Moon, la seva nova pel·lícula protagonitzada per Jeon Jong-seo en la pell d’una jove amb habilitats estranyes que escapa d’un centre de malalts mentals.

La 54a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya programa les estrenes més esperades pels seguidors del gènere. Títols com Lamb, cinta islandesa de folk-horror del cineasta Valdimar Jóhannsson i protagonitzada per Noomi Rapace, parlen del brillant moment que viu el cinema nòrdic en el terreny del fantàstic, i va ser una de les pel·lícules més comentades a la secció Un Certain Regard del passat Festival de Cannes.

Alexandre Bustillo i Julien Maury (Al interior, Kandisha), habituals del Festival, tornen amb The Deep House, una proposta de terror sobrenatural sota l’aigua. L’última entrega de la saga Halloween no faltarà a la cita: Halloween Kills, de David Gordon Green, amb una incombustible Jamie Lee Curtis, es veurà a Sitges 2021. Michael Myers i Laurie Strode es tornaran a trobar en la dotzena seqüela d’una franquícia imprescindible i molt estimada pels fans.

El terror amb el toc personal d’Álex de la Iglesia arribarà amb l’estrena mundial de Veneciafrenia, l’híbrid de slasher i giallo que inaugura el segell The Fear Collection, una iniciativa que donarà veu a directors de gènere per a produir llargmetratges originals i que tindrà també la seva presentació oficial a Sitges. A Veneciafrenia -en la qual De la Iglesia recupera l’actor Armando de Razza- la ciutat més bella del món serà el terrorífic escenari on Ingrid García Jonsson i Silvia Alonso lluitaran per salvar les seves vides.

Junt amb la pel·lícula d’Álex de la Iglesia hi haurà altres títols representatius de la collita de gènere espanyol d’enguany, com la premiere mundial de Visitante, debut d’Alberto Evangelio, projecte secundat des del Producers meets Producers del PAC i en la qual ha participat la productora catalana Life & Pictures. Una inquietant història de personatges perduts en dimensions paral·leles que protagonitzen Iria del Rio, Miquel Fernández, Jan Cornet i Sandra Cervera.

Dos representants del fantàstic espanyol més festiu i referencial seran a Sitges 2021 amb les premieres mundials de La pasajera, dirigida per Raúl Cerezo i Fernando González Gómez, road movie amb convidat alienígena no desitjat a bord, i Jacinto, producció gallega dirigida per Javi Camino, un terror rural que el propi realitzador defineix com un encreuament entre La matanza de Texas i Forrest Gump. Completarà el panorama nacional Tres, l’esperada pel·lícula de Juanjo Giménez, guanyador de la Palma d’Or al Festival de Cannes al millor curtmetratge l’any 2017 per Time Code i que va arribar a ser nominat a l’Oscar de la categoria. Produïda per Frida Films i interpretada per Marta Nieto i Miki Esparbé, narra la inquietant odissea d’una dissenyadora de so el cervell de la qual processa el so més tard que les imatges.

El cinema d’animació comptarà amb tres tòtems mundials, l’israelià Ari Folman (Vals con Bashir, El congreso), el japonès Mamoru Hosoda (El niño y la bestia, Mirai, mi hermana pequeña), i el nord-americà Phil Tippett, que presentaran Where Is Anne Frank?, Belle i Mad God, respectivament. La primera segueix els passos de Kitty, l’amiga imaginària a qui Anne Frank va dedicar el seu diari, mentre que Belle explica la història de Suzu, una jove de 17 anys que, després de perdre la seva mare, es trasllada a viure amb el seu pare. En el cas del film de Tippett -mestre dels efectes especials amb dos Premis Oscar per El retorn del Jedi i Parc Juràssic- es tracta d’un malson en stop-motion que ha trigat trenta anys en completar-se.

Més grans noms. El cinema asiàtic desembarcarà a Sitges amb tota la seva força. El cineasta xinès Zhang Yimou presentarà Cliff Walkers, un elegant thriller d’espionatge ambientat a Manchukuo, un estat titella de l‘Imperi del Japó a la Xina durant la dècada de 1930. Takashi Miike, imprescindible al Festival, torna a l’univers Yokai amb The Great Yokai War: Guardians, on Kei Watanabe, un estudiant que ha heretat la sang d’un llegendari caçador de yokai estarà destinat a salvar el món de la destrucció. El film japonès The Deer King, d’Ando Masahi (director d’animació d’El viaje de Chihiro i Your Name) i Masayuki Miyaji també s’afegeix a la programació. Un drama fantàstic de supervivència i pandèmies basat en les novel·les de Nahoko Uehashi. I també es veurà la cinta tailandesa The Medium, de Banjong Pisanthanakun, que ressegueix la història de l’herència d’un xaman.

Altres títols destacats d’aquesta edició de Sitges seran sens dubte Demonic, en la qual Neill Blomkamp, director d’emblemàtiques epopeies de ciència-ficció com District 9 o Elysium, aposta pel terror sobrenatural, on els límits de la realitat és distorsionen fins a confondre’s i les noves tecnologies invocaran dimonis reals a partir d’un conflicte mare-filla. No un, sinó dos films d’Edgar Wright es podran gaudir al Festival. Última noche en el Soho, el thriller de viatges en el temps que protagonitzen Anya Taylor-Joy i Thomasin McKenzie, i el documental The Sparks Brothers, una peça devota d’aquest duet musical sorgit a Los Angeles a la dècada dels 70.

El guardonat a Sitges 2016 Gabriele Mainetti (Lo llamaban Jeeg Robot) presentarà Freaks Out, pel·lícula de criatures extraordinàries ambientada en un circ de la Itàlia de la II Guerra Mundial i que tindrà a Sitges la seva premiere internacional després de participar a la Secció Oficial de la Mostra de Venècia. Per la seva part, Simon Barret, guionista de les cèlebres Tú eres el siguiente o The Guest, ambdues d’Adam Wingard, presentarà Seance, un homenatge personal al slasher protagonitzat per Suki Waterhouse. I el belga Fabrice Du Welz, de qui en altres edicions del Festival s’han pogut veure títols com Adoration o Alleluia, tornarà amb Inexorable, amb Benoit Poelvoorde i una inquietant majordoma.

Les òperes primes tindran un paper destacat a Sitges 2021, i especialment les dirigides per dones. Als noms ja anunciats de Prano Bailey-Bond (Censor) o Carlson Young (The Blazing World), s’hi suma l’artista i cineasta britànica Charlotte Colbert, que debuta amb el thriller psicològic She Will -amb banda sonora de Clint Mansell- sobre una dona que, després d’una cirurgia, es retira a l’Escòcia rural i obre interrogants sobre la seva existència. La també britànica Camille Griffin presentarà Silent Night, una pel·lícula que no és el que sembla i que presenta un espectacular repartiment amb Keira Knightley, Annabelle Wallis, Matthew Goode i Lily-Rose Deep.

El leit-motiv de Sitges 2021, l’home llop i la bèstia interior, tindrà una presència constant en el Festival més enllà de la retrospectiva ja anunciada i que oferirà títols emblemàtics de la temàtica com The Wolf Man, la clàssica pel·lícula d’Universal dirigida per George Waggner i intepretada per Lon Chaney Jr.; The Howling, de Joe Dante, o la còpia restaurada en 4K d’An American Werewolf in London. També rareses i variacions sobre el tema com Nazareno Cruz y el lobo, de Leonardo Favio; La bête, una versió eròtica del mite dirigida per Walerian Borowzyck, així com les recuperacions de clàssics del cinema fantàstic espanyol com El retorno del hombre lobo, de Jacinto Molina, o El bosque del lobo, de Pedro Olea. Entre les propostes recents que giren al voltant d’aquesta temàtica, el certamen ha seleccionat el film de terror Eight for Silver, de Sean Ellis, ambientat en un petit poble remot a finals del segle XIX, en el qual s’hi investiga l’atac d’un animal salvatge. En to de comèdia, Werewolves Within, de Josh Ruben, adapta el videojoc homònim en una esbojarrada cinta plena d’acudits i ensurts que serà a Sitges abans de la seva estrena a Amazon Prime. Aquests títols s’afegeixen a l’anunciada Bloodthirsty, la innovadora cinta de dona-llop d’Amelia Moses.

Brigadoon

La secció Brigadoon, que engloba propostes alternatives, presenta un avanç de la seva programació. Bruixes, malediccions i cultes demoníacs són presents a Two Witches, de Pierre Tsigaridis, sobre una herència maleïda, o Hellblazers, de Justin Lee, amb una secta satànica de finals dels anys 80. Per la seva banda, Las noches son de los monstruos, de l’argentí Sebastian Perillo, presenta una adolescent que pateix bullying i que coneixerà una gossa misteriosa, i l’espanyola El último tren al Rock’n Roll, d’Ignacio Malagón, inquieta amb la desaparició del cantant i el tècnic de so d’un grup de música.

Brigadoon presentarà una àmplia selecció de documentals, molts d’ells realitzats per directores. Hi destaquen Fulci Talks – Uncut Conversation with Lucio Fulci, d’Antonietta De Lillo, un passeig pel cinema del «Gorefather» Lucio Fulci, un director que va passar de les comèdies als thrillers i dels spaghetti western al cinema de terror. També sobre el cinema italià, Per Horror Intendo…, de Paola Settimini, analitza el gloriós cinema de terror italià dels anys 60 als 90, amb entrevistes inèdites a Dario Argento, Cristiana Astori, Pupi Avati, Luigi Cozzi, Claudio Simonetti o Lamberto Bava, entre altres.

Manuel Pérez Clemente és un dels més importants il·lustradors espanyols, que amb el seu art ha traspassat fronteres i ha aconseguit ser reconegut a nivell mundial. Sanjulian, el poder de la illustración, de David García Sariñena, recorre la vida i obra d’aquest espectacular artista, explicada per ell mateix, i les il·lustracions que van captivar el mateix George Lucas.

Fascism On a Thread: The Strange Story of Nazisploitation Cinema, de Naomi Holwill, s’endinsa en un dels subgèneres més sòrdids en la història del grindhouse, el nazisploitation. Durant els anys 70, pel·lícules com Ilsa – El Lobo de las SS, La bestia en calor, Tren especial para Hitler i La última orgía de Gestapo van commocionar el públic.

En el capítol d’homenatges, Brigadoon reconeixerà la trajectòria de dues figures recentment desaparegudes. D’una banda, Giannetto de Rossi, mític especialista en el camp dels efectes especials i director ocasional, del qual es veurà Killer Crocodile 2 (1990), i de l’altra, el director britànic Norman J. Warren, conegut per les seves comèdies sexuals i de terror, amb la projecció d’Inseminoid (1991).

Jurat Oficial Fantàstic

Sitges 2021 comptarà amb un Jurat Oficial Fantàstic format per cinc personalitats reconegudes que aportaran una mirada transversal als films en competició.

Ali Abbasi. Director i guionista de cinema iranià nacionalitzat danès. Entre els seus títols principals hi ha Border o Shelley.

Alaska. Cantant, compositora i actriu hispano-mexicana. Fundadora d’Alaska i los Pegamoides i Alaska i Dinarama, des de 1989 forma part del grup Fangoria.

Luna (María Lidón). Directora i actriu de cinema i televisió. Entre els films que ha dirigit destaquen Stranded: Náufragos o Yo, puta.

Joaquín Reyes. Actor, còmic i il·lustrador. Ha participat en els programes de TV La hora chanante o Muchachada Nui, i als films Spanish Movie i Promoción fantasma, entre altres.

Antonio Trashorras. Director, productor i guionista de cinema i televisió. Ha dirigit els llargmetratges El callejón i Anabel.

WomanInFan

Un dels objectius del programa WomanInFan, destinat a la visibilització de les dones creadores dins el fantàstic, és sensibilitzar el talent femení envers el gènere com un llenguatge més. En aquest sentit, es concediran tres beques per a tres cineastes sense bagatge en el fantàstic però amb una inicial trajectòria cinematogràfica destacada. Gràcies al suport de Vertix i de Dama Autor, les tres seleccionades participaran a les activitats d’indústria del Festival, una taula rodona sobre el paper de la dona en la producció de cinema fantàstic i gaudiran d’un programa de mentoring.

Les tres joves cineastes seleccionades són:

Anna Moragriega. Productora. Graduada en producció per l’ESCAC. Els seus curtmetratges més destacats com a productora són Ni oblit ni perdó (2019), dirigit per Jordi Boquet i guanyador del premi a Millor Curtmetratge en els XIII Premis Gaudí; Tribu (2017), dirigit per Sergi Merchan i present en més de 50 festivals internacionals i Petit (2017), dirigit per Asier Ramos i seleccionat, entre d’altres, al Camerimage Film Festival i present dins el mercat de curts Short Film Corner del Festival de Cannes 2019.

Irene Moray. Fotògrafa i cineasta. El 2012 es trasllada a Berlín i dirigeix el seu primer curt de ficció, Bad Lesbian. Després de quatre anys a Alemanya, decideix tornar a la seva terra natal on roda el seu darrer curt com a guionista i directora, Suc de síndria, estrenat a Berlinale Shorts, nominat als EFA Awards i mereixedor de diversos premis com el Gaudí a millor curtmetratge i el Goya al millor curt de ficció. El seu primer llargmetratge de ficció, Piel de foca, ha estat seleccionat a la Residència de l’Acadèmia de Cinema Espanyol i al TIFF Filmmaker Lab, on ha estat premiada amb el TIFF Filmmaker Lab Fellowship.

Laura Ferrés. Guionista, directora i productora. Graduada en direcció cinematogràfica per l’ESCAC. El seu projecte de final de carrera, A perro flaco, va ser seleccionat en 40 festivals, com la SEMINCI i el Montreal World Film Festival. El seu curtmetratge Los desheredados es va estrenar al Festival de Cannes, alçant-se amb el premi a Millor Curtmetratge de la Semaine de la Critique de Cannes. Posteriorment va ser projectat en 80 festivals, nominat als European Film Awards i guardonat als Premis Goya i Gaudí.

Llibre oficial

La bestia interior. Hydes, licántropos y otras figuras teriantrópicas en el imaginario audiovisual és una invitació a explorar les diferents cares del tractament cinematogràfic de la bèstia que habita a l’interior de l’ésser humà. Per les seves pàgines desfilen homes llop, senyors Hyde, dones gat i altres encreuaments d’ésser humà i bèstia, en un recorregut que va dels textos fundacionals de la cultura grecollatina al cinema contemporani i del Hollywood clàssic al cinema d’autor de l’Europa Oriental. Els temes i llocs que aquest llibre visita ofereixen al lector la possibilitat de mirar de cara aquestes bèsties interiors, que no són més que encarnacions d’allò que ens espanta de nosaltres mateixos.

Coordinat per Ángel Sala i Jordi Sánchez-Navarro, La bestia interior compta amb aportacions dels propis coordinadors i de Lluís Rueda, Violeta Kovacsics, Marta Torres, Diego López i Mike Hostench. En els textos d’aquests autors el lector trobarà reflexions de diversa naturalesa, en una polifonia de formats i estils que aporta noves mirades i noves idees sobre un mite del cinema fantàstic que continua gaudint de gran vitalitat.

Aquesta publicació s’afegeix a la ja anunciada Tres piezas para el asesino, que analitza la relació entre jazz, rock i electrònica amb el cinema criminal i de terror en la segona meitat del segle XX.

Acreditacions de premsa i indústria

El període de sol·licitud de les acreditacions de premsa i professionals s’obrirà el proper dilluns, 9 d’agost, a través del web del Festival. El termini de presentació de sol·licituds acabarà el 20 de setembre.

Suport a la 54a edició

Un any més, el Festival agraeix el compromís de les entitats i empreses col·laboradores: Moritz (patrocinador principal), So de Tardor (vi oficial), Primavera Sound (partner destacat), Meliá Sitges (patrocinador i seu oficial), La Vanguardia (diari oficial), Vilamòbil (vehicle oficial), TV3 (televisió oficial), Catalunya Ràdio (radio oficial) i Lavazza (cafè oficial).

El Festival confirma els acords amb la CCMA, CineAsia, Cinemas Verdi, China Madrid, Cineinforme, Cinemascomics, Aullidos, Coca-Cola European Partners Iberia, S.L.U, Dama Autor, DRoom, El Bandarra, Ediciones Minotauro, ESCAC, FNAC, Fotogramas, FX Animation, Grupo Main, Hong Kong Economic and Trade Office, Iberia, IES Joan Ramon Benaprès Escola Hoteleria, Japan Foundation, La Filmoteca de Catalunya, Movistar +, Nació Digital, Ocimag, Planet Horror, Reial Cercle Artístic, Renfe, Selecta Visión, SGAE i Fundació SGAE, The Original Cha-Chá,Tresc i Vertix.

Sitges 2021 s’organitza gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Sitges, de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el finançament de l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales del Ministerio de Cultura y Deportes, la Diputació de Barcelona, Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, i del Carnet Jove – Departament de Benestar i Família.

About Author

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.